u dvoristu

Izrada i izložba fotografija pod imenom „U polju, u dvorištu...“ samostalna je inicijativa udruženja žena Peščanik u okviru projekta „Osnaživanje seoskih i romskih žena za suprotstavljanje nasilju“ koji je podržala Trag fondacija, a udruženje žena Peščanik realizovalo 2014. godine.

Ideja je bila da, pored organizovanja tribina u selima i romskim naseljima, u cilju informisanja žena sa ovih područja o postupanju institucija u slučajevima nasilja prema ženama, Peščanik prikaže izložbu fotografija sa motivima iz života žena na seoskom području u okolini Kruševca, kako bi njihova vidljivost bila povećana. Žene sa sela čine oko četvrtinu stanovništva opštine Kruševac, a praktično su nevidljive u javnosti. Većinu žena, uz njihovo odobrenje, fotograf je slikao u prolazu, u njihovim svakodnevnim poslovima.

Fotografije je snimio i izradio Dimitrije Petković, student. U holu Kruševačkog pozorišta bile su izložene 33 fotografije od 5. do 8. decembra 2014. godine, a zatim je izložba preneta na internet prezentaciju udruženja i fejsbuk stranicu. U foto galeriji Peščanika „U polju, u dvorištu...“ ostaće trajno.