(CNN) – Na osnovu nove studije koju je objavio Sunday, svakog dana, u zemlji poznatoj po slavnim ženama modelima, u slučajevima nasilja u porodici bude ubijeno 10 žena.

Potrebno je da se dogodi incident koji počini neko poznat, kao u slučaju protiv brazilskog golmana koji je glavni osumnjičeni za nestanak i ubistvo žene – da bi se pažnja skrenula na problem, rekla je Ministarka za ženska pitanja Nilcea Freire.

U istraživanju koje je finansirala vlada, nazvanom Mapa nasilja 2010, objavljeno je da su 41,532 žene ubijene u Brazilu između 1997 i 2007. godine.

Prošle nedelje, Brazilci su bili šokirani detaljima koji se pojavili u javnosti povodom slučaja golmana Flamenga, Bruna Fernandes Das Dores de Souza, koji je optužen za učešće u kidnapovanju i komadanju tela bivše devojke Elize Samudio, sa kojom ima dete.

Elizino telo ostalo je neotkriveno mesec dana posle njenog nestanka. A Souza je odbio da odgovori na pitanja o navodnoj umešanosti, rekla je policija.

"Kada se pojavi slučaj koji uključuje poznate ljude" Freire je rekla zvaničnoj Agenciji Brazil, "tada društvo postaje svesno onoga što nije objavljeno...da su žene zbog  neravnopravnog položaja svakodnevno zlostavljane, potčinjavane."

Freire je rekla da studije pokazuju da je većina žena zlostavljana od strane muškaraca koje dobro poznaju.

Samudio je skoro tvrdila, u televizijskom intervjuu ispred policijske stanice, da joj je Fernandes pretio otmicom – i odbijao njene molbe da prizna očinstvo nad sinom.

Kao i u slučaju Samudio, koja je nekoliko puta tražila pomoć policije pre nego što je bila ubijena, brazilska ženska policijska stanica – koja se bavi rodno zasnovanim slučajevima – registrovala je veoma veliki broj žalbi povodom pretnji koje nikada nisu bile procesuirane.

Freire je rekla da je u Samudio slučaju trebalo da bude ispoštovan zakon po kome se rodno zasnovano nasilje nad ženama procesuira u specijalnim sudovima.

Ovaj zakon je dobio ime po Mariji da Penha, ženi koja je dobila paraplegiju pošto ju je muž golim rukama pretukao bezbroj puta, i između ostalog predviđa da nasilnik može biti uhapšen ne samo za učinjeno krivično delo već i preventivno.

Nekoliko drugih ubistava veoma poznatih žena su privukle pažnju nacije.

Telo advokatice Mercia Nakashimino je pronađeno prošlog meseca kako pluta veštačkim jezerom u Sao Paulu. Dvadeset osmogodišnji partner se predao policiji i proglašen je glavnim osumnjičenim.

Novinarka lista Estado de Sao Paulo, Sandra Gomice je ubijena 2000.godine hicima u leđa i glavu. Glavni osumnjičeni, njen bivši partner, Antônio Marcos Pimenta Neves, bio je bivši direktor časopisa. Prema lokalnim izveštajima, Neves je odslužio kaznu zatvora u trajanju od 7 meseci.

Study: In Brazil, 10 women killed daily in domestic violence
By Helena de Moura, CNN, July 12, 2010