Odlične vesti su stigle iz sedišta Ujedinjenih Nacija
Ojačavanje rodne ravnopravnosti za žene – pokrenut UN WOMEN entitet!

Drugi jul je obeležen kao značajan dan za žene globalno. Generalna skupština UN-a jednoglasno  je odobrila formiranje UN entiteta za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Novi entitet, nazvan UN WOMAN, spojio je četiri UN entiteta koji se bave pitanjima položaja žena: DAW, INSTRAW, OSAGI i UNIFEM. Entitet je ustanovljen UN Rezolucijom o širokoj povezanosti UN sistema. Rezultat je dugogodišnjih pregovora vođenih između: zemalja članica, ženskih organizacija, i civilnog sektora sa ciljem da se pitanje položaja žena unapredi. UN Generalni sekretar Ban Ki Moon rekao je u saopštenju za štampu, " UN WOMAN je priznanje jednostavne istine: Jednakost za žene i devojke nije samo osnovno ljudsko pravo, već socijalni i ekonomski imperativ. Tamo gde su žene obrazovane i osnažene, ekonomije su više produktivne i jače. Tamo gde su žene u potpunosti zastupljene, društvo je miroljubivo i stabilno."

Glavne uloge UN WOMAN na čijem čelu je Generalni podsekretar su:

Da podrži unutar-vladina tela, kao što su Komisija za položaj žena, u definisanju politika, globalnim standardima i normama.

Da pomogne zemljama članicama da imlementiraju ove standarde, bude spremna da obezbedi održivu tehničku i finansisjku podršku za one zemlje kojima je ona neophodna i da napravi efektivno partnerstvo sa civilnim drštvom.

Da drži UN sistem odgovornim za sopstvene obaveze po pitanju rodne ravnopravnosti, uključujući redovan široki monitoring napretka UN sistema.

UN ŽENE će raditi na osiguravanju eliminacije diskriminacije nad ženama i devojkama, osnaživanju žena i ostvarivanjima ravnopravnosti žena i muškaraca kao partnera i korisnika u procesu razvoja oblasti ljudskih prava, humantiranih akcija, mira i sigurnosti, što su pitanja važna za žene u globalnom kontekstu.

Vest pripremila WAVE kancelarija

WAVE Mreža &Evropski Info Cenar Protiv Nasilja
Bacherplatz 10/4
1050 Vienna, Austria
phone: +43-(0)1-5482720
fax: +43-(0)1-5482720-27
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.wave-network.org