Island je upravo zabranio sve striptiz klubove. Pored mnogih skorašnjih promena, a možda upravo zbog lezbejke premijerke ovo je možda prema ženama najprijateljskije nastrojena zemlja na planeti.

Island veoma brzo postaje vodeća svetska zemlja u feminizmu. Zemlja sa veoma malom populacijom od 320 000 stanovnika/ca je uspela ono što je mnogima još uvek  san – zatvaranje seksualne industrije. Novi zakon zabranjuje zarađivanje na golom ženskom telu. Oko 100 žena godišnje biva trafikovano u Island da bi radile u striptiz klubovima koje su često paravan za prostituciju.

Island je jedina zemlja koja je striptiz zabranila iz feminističkih a ne religioznih razloga – zbog zloupotrebe žena. Kako im je to uspelo? Island ima jak, ujedinjen ženski pokret i veliki broj žena na upravljačkim državnim funkcijama.

U produžetku je pismo aktivistikinje iz ženske organizacije Stigamot sa Islanda upućeno aktivistkinjama ženskih grupa celog sveta:

Drage sestre,

23. marta 2010. žene iz organizacije protiv nasilja nad ženama Stigamot, otvorile su bocu šampanjca koji su čuvale za ovu priliku godinama! Tog dana je islanski parlament odlučio da se u Islandu do 1. jula zatvore striptiz klubovi i svi izuzeci od zakona su sad odstranjeni. Za nas je ovo veliki korak u našem radu na zaustavljanju nasilja nad ženama. Takozvani striptiz klubovi su bili glavni oblik porno industrije u našoj zemlji. Oni su stvarali idealne uslove za prostituciju i trafiking i najveći broj žena u ove klubove dolazi iz siromašnih zemalja. Bar jedan od vlasnika ovih klubova je priznao da je zatvarao žene i po 8 sati  posle radnog dana, tako da su klubovi imali mnogo osobina trafikinga.

Ovo je drugi put za godinu dana da pijemo šampanjac. U julu prošle godine je kriminalizovano kupovati žene u prostituciji, što je još jedna velika stvar za nas. Drage sestre, naš san o zatvaranju prodavnica koje prodaju pristup ženama se ostvaruje! Morala sam ovo da podelim sa vama. Nadam se da ćete i vi ubrzo deliti sa nama dobre vesti iz vašeg rada. Želimo da uživamo u svakoj dobroj vesti u našem polju rada.

Feministička aktivistkinja iz Islanda Gudrun Jonsdottir

Izvor: Iceland: the world's most feminist country