Drage sestre i prijateljice,

Svedočimo nastavku političkog genocida prema ženama i posebno prema narodnim demokratskim organizacijama i institucijama, i na nivou opština, što uključuje masovna hapšenja članova/ica parlamenta i ko-gradonačelnika/ca - akcija koje su sve deo eskalacije državne pljačke i rata u kurdskim gradovima nakon što je vladajuća SPR (Stranka pravde i razvoja) prekinula mirovni i pregovarački proces. Od kako je proglašeno vanredno stanje nakon pokušaja puča 15. jula, stotine demokratskih i nevladinih organizacija je zatvoreno, akademici/kinje, novinari/ke i političari/ke su uhapšeni/e i stavljene u pritvor. Hiljade ljudi je uklonjeno iz javnih službi putem državnih ukaza. Kao deo napada na Kurde, i posebno kurdske žene, sprovedena je promena ko-gradonačelnika/ca – 162 ko-gradonačelnika/ce je uklonjeno sa pozicija, a država je postavila upravitelje/ke u 81 opštini. Uhapšeno je 37 ko-gradonačelnica. Takođe, Kongres slobodnih žena (KJA) – udružena organizacija kurdskih žena – ugašena je bez pravnih osnova, i stotine aktivistkinja je uhapšeno.

AylaAjla Akat Ata, glasnogovornica KJA, jedna je od uhapšenih. Ajla Akat Ata, ugledna advokatkinja i majka, već godinama je aktivistkinja za ljudska i ženska prava. Bila je na izvršnim funkcijama u gradu Dijabakiru, kao i u centralnoj kancelariji Asocijacije za ljudska prava (IHD). Ranije je radila u Pravnoj službi za žene koje su preživele seksualni napad i silovanje tokom pritvora. Ajla Akat Ata takođe je članica Osnivačke skupštine Demokratskog pokreta slobodnih žena i jedna je od koordinatorki pokreta. Mesto u parlamentu osvojila je 2007. i opet 2011. kao članica Partije za mir i demokratiju (BDP) i Narodne demokratske partije (HDP), i u dva mandata bila je poslanica. Kao članica BDP-a i HDP-a je tokom mandata bila u Pravnoj komisiji, Komisiji za ravnopravnost muškaraca i žena, i Ustavnoj komisiji. Ajla Akat Ata je učestvovala na međunarodnim programima AWID-a i Svetskog marša žena, kao predstavnica KJA  i kurdskih žena.

Glasnogovornica KJA, Ajla Akat Ata, uhapšena je 30. oktobra 2016. godine, i trenutno je i dalje u strogo čuvanom zatvoru Kandira F. Tamo je pod teškim uslovima i u izolaciji. Usled njenog rada na ljudskim i ženskim pravima, aktivnostima i događajima u kojima je sudelovala kao članica Skupštine, kao i izjava koje je davala kao glasnogovornica KJA, sudiće joj se po nekoliko desetina optužbi koje zajedno nose kaznu do 95 godina zatvora.

Putem Ajle Akat Ata država zapravo targetira organizovani ženski pokret. Četvrtog maja 2017, u Dijabakirskom petom krivičnom sudu održaće se saslušanje po jednoj od mnogih tačaka po kojima je optužena. Izuzetno je važno da predstavnice ženskih institucija, advokatkinje i međunarodne posmatračice dođu na saslušanje kako bi pokazale žensku solidarnost i stale u odbranu istorijskih uspeha ženskog pokreta.

Pokret slobodnih žena u solidarnosti poziva sestre i prijateljice da prisustvuju saslušanju Ajle Akat Ate koje će biti održano 4. maja 2017. u Dijabakiru. Slobodno nas kontaktirajte za više informacija.

Solidarno,

Tevgera Jinen Azad (Pokret slobodnih žena)
Pokret slobodnih žena
Datum: 4. maj 2017.
Mesto: Dijabakir, Turska

Važno: molimo vas da takođe pročitate naš Izveštaj o porastu represije nad ženama u Turskoj i Kurdistanu.