stop surogacy now

Mi smo žene i muškarci, različitog etničkog, verskog, kulturnog, i društveno-ekonomskog statusa, iz svih delova sveta. Okupili smo se da izrazimo zajedničku zabrinutost za žene i decu koja su eksploatisana kroz ugovore o surogat trudnoćama.

Itekako smo svesni i priznajemo duboku čežnju mnogih da budu roditelji. Međutim, kao i kod većine želja, moraju postojati ograničenja. Ljudska prava obezbeđuju važan okvir za identifikovanje tih ograničenja. Verujemo da surogat materinstvo treba da bude zaustavljeno jer predstavlja zloupotrebu ljudskih prava žena i dece.

Surogat često zavisi od eksploatacije siromašnijih žena. U velikom broju slučajeva, siromašni su ti koji moraju da prodaju, a bogati - ti koji mogu sebi da priušte da kupe. Ova neravnopravna transakcija dovodi do pristanka zasnovanog na nedovoljnim informacijama ili čak potpunoj neinformisanosti, dovodi do potplaćenosti, iznuđivanja, loše zdravstvene brige i ozbiljnih kratkoročnih i dugoročnih rizika po zdravlje žene koja nosi surogat trudnoću.

Kompletnu izjavu možete pročitati i potpisati na linku: Stop Surrogacy Now Statement