Mumbaj, Indija – Više od 200 devojaka u Indiji, čija imena na hindu jeziku znače “neželjena”, izabralo je nova imena za novi početak. Centralni indijski okrug je u nedelju održao ceremoniju preimenovanja za koju se nadaju da će devojkama dati novo dostojanstvo i pomoći u borbi protiv široko rasprostranje rodne diskriminacije koja stvara u Indiji iskrivljenu sliku odnosa među polovima, sa daleko više dečaka nego devojčica.

nova-imena
Devojke pokazuju sertifikate sa svojim novim zvaničnim imenima...

285 devojčica – u svom najboljem odelu sa šnalicama, pletenicama i mašnama u kosi – čekale su u redu da prime sertifikate sa svojim novim imenima, zajedno sa malim buketima cveća od zvaničnika iz Satara regiona u Maharashtra države.

Posle odbacivanje imena kao što su “Nakusa” ili “Nakushi” koja znače “neželjena” na hindu jeziku, neke devojčice su odabrale sebi imena po zvezdama Bollywooda kao što je “Aishwarya” ili hindu boginje  “Savitri”. Neke su samo žele tradicionalna imena sa srećnijim značenjem kao što je “Vaishali” tj. “napredna, predivna i dobra”.

“Sada će me u školi drugari iz razreda zvati novim imenom, i to me čini veoma srećnom,” rekla je 15-godišnja devojka kojoj je ime “Nakusa” dao deda razočaran njenim rođenjem. Ona je odabrala novo ime “Asmita” koje znači “veoma otporna” ili “jaka kao stena” na hindu jeziku.

Teškoće devojčica u Indiji došle su do izražaja kada je ovogodišnji popis pokazao da je nacionalni odnos polova u prethodnoj dekadi pao sa 927 na 914 devojčica na svakih 1000 dečaka (uzrasta do 6 godina).

Prosek u državi Maharashtra je značajno ispod državnog proseka sa samo 883 devojčica na 1000 dečaka, što je značajan pad u odnosu na prošlu deceniju kada je bilo 913 devojčica. U regionu Satara, ova razlika je još niža – 881 devojčica.

Ovakvi odnosi između broja dečaka i devojčica rezultat su abortusa kada su u pitanju ženski fetusi, ili jednostavno direktne nebrige koja je vodila do veće smrtnosti među devojčicama. Ovaj problem poprima takve razmere, da je u Indiji u bolnicama zakonom zabranjeno otkrivajnje pola fetusa kako bi abortusi na osnovu kojih se bira pol deteta bili sprečeni. Uprkos tome, dokazi govore da se informacije o polu detata ipak dobijaju.

Razlog zašto Indijci favorizuju sinove je delimično zbog visokih troškova prilikom udaje devojaka. Porodice se često zadužuju tokom ugovaranja brakova i plaćanja komplikovanih miraza. Dečak će, s druge strane, jednog dana dovesti kući nevestu i doneti miraz. Hindu običaji takođe određuju da samo sinovi mogu da zapale pogrebnu lomaču.

Tokom godina, i danas opet, ulažu se napori u borbi protiv diskriminacije. “U pogledu diskriminacije žena Nakusa je veoma negativno ime,” kaže lekar iz regiona Satara dr. Bhagwan Pawar, koji je i došao na ideju za ceremoniju preimenovanja.

Drugi podsticaji, koje najavljuju savezne ili nacionalne vlade svakih nekoliko godina, uključuju besplatne obroke i besplatno školovanje kako bi podstakli ljude da brinu o svojim devojčicama, pa čak i gotovinski bonusi za porodice sa devojkama koje završe srednju školu.

Aktivisti/kinje kažu da im ime “neželjena“, koje se često daje devojčicama širom Indije, daje devojčicama osećaj bezvrednosti i tereta.

„Kada dete razmišlja o tome – moja mama, moj tata i svi moji rođaci i okruženje me zovu neželjena- znate da se oseća veoma loše i depresivno“ kaže Sudha Kankaria iz organizacije Save the Girl Child. Ali takođe navodi da je uzimanje novih imena ovih devojčica samo početak.

„Moramo se brinuti o ovim devojčicama, njihovom obrazovanju, pa čak i o ekonomskoj i socijalnoj sigurnosti, inače će ciklus opet biti ponovljen“ kaže ova aktivistkinja.

285 Indian girls shed 'unwanted' names
By CHAYA BABU - Associated Press | AP – Sat, Oct 22, 2011