Nova Švajcarska vlada pozira za vreme jesenje Sednice parlamenta u Bernu. Fotografija: Rojters

Švajcarske žene su po prvi put preuzele kontrolu nad uzdama vlasti u ovoj Alpskoj zemlji koja je poricala pravo glasa ženama sve do 1971. godine.

Jedan Švajcarski kanton, Appenzell Inner-Rhodes, stalno je odvraćao žene sa lokalnih izbora sve do 1990, čineći Švajcarsku poslednjom zemljom koja je uvela univerzalno pravo glasa.

Istorijski preokret u odnosima moći desio se kada je Švajcarski parlament izglasao Simonetu Somarugu, Socijaldemokratkinju za kabinet Federalnog saveta.

Savet se sastoji od sedam političara/ki iz različitih političkih partija, od kojih su sada četiri žene, i funkconiše bez stalnog Premijera ili Predsednika Švajcarske- jedne od najprosperitetnijih zemalja u svetu.

“Veliki je dan u kome vidimo žene u većini u Kabinetu”rekla je Claudine Esseiva, ministarka kabineta i članica partije Pro-biznis Slobodnih Demokrata.

Profesor Pascal Sciarini, sa Instituta za političke nauke na Univerzitetu u Ženevi, rekao je: “Žene zauzimaju četiri od sedam mesta u Vladi, simbolično, ovo je prilično snažna poruka iz zemlje sa konzervativnom reputacijom. To će biti jedinstveno u svetu.”

Prema Inter- parlamentarnoj uniji većina - četiri prema tri čini Švajcarsku tek četvrtom zemljom u svetu koja ima više žena nego muškaraca u vladi,. Ostale zemlje su Zelenortska ostrva, Finska i Norveška

Španija se približila 2008. godine sa izborom devet socijaldemokratskih ministarki i osam muških kolega ali prisustvom Hoze Luisa Rodrigeza Zapatere, premijera koji je i muškarac, izjednačen je broj.

Ali, zazor muškaraca u Švajcarskoj je već počeo. Rene Kuhn, autor kotraverzne švajcarske knjige ”Vraćanje na ženu” i organizator internacionalne antifeminističke konferencije, koja će biti održana u oktobru, je zabrinut za žene koje vode zemlju radije nego svoju kuću.

“Svi mi znamo, da kada mnogo žena rade zajedno tu može biti više problema” rekao je.


Članak prevela za Mrežu Jelena Memet, Peščanik, Kruševac

Switzerland has women majority cabinet for first time, Telegraph.co uk