Poziv na konferenciju za štampu povodom obeležavanja 18. maja – Dana sećanja na žene žrtve nasilja

Konferencija za štampu,
17.
maj, 12h
Medija centar, Terazije 3.

Poziv na konferenciju za štampu povodom obeležavanja
18. maja – Dana sećanja na žene žrtve nasilja

 Govornice i teme konferencije:

  1. Vedrana Lacmanović, Autonomni ženski centar: broj i karakteristike femicida u Srbiji.
  2. Vanja Macanović, Autonomni ženski centar: kako će izmene KZ uticati na kažnjavanje učinilaca femicida.
  3. Sanja Kandić, Atina – protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja: Žene žrtve trgovine ljudima u visokom riziku od femicida.
  4. Vesna Nikolić-Ristanović, Viktimološko društvo Srbije: predstavljanje projekta Femicid širom Evrope.

U Srbiji od početka godine, ubijeno je 8 žena od strane partnera, supruga, sina i unuka. U dva od 8 slučajeva, nasilje je bilo prijavljeno institucijama, pišu mediji. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u prethodnih 10 godina, ubijeno je više od 320 žena od strane partnera i članova porodice. Podaci mreže Žene protiv nasilja o ubistvima motivisanim mržnjom prema ženama pokazuju da su ubice najčešće supruzi i partneri, da je najveći broj ubistava počinjem vatrenim oružijem i nožem zbog čega je u poslednjih 8 godina više od 400 dece ostalo bez majki.

Podaci Mreže Žene protiv nasilja o ubistvima žena u Srbiji prema informacijama objavljenim u novinskim člancima.

 Srbija

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 Broj ubistava

 30

 26

 33

 35

 27

 43

 32

 29

 26

Femicid predstavlja vodeći uzrok preranih smrti žena na globalnom nivou i razlikuje se od drugih oblika rodno zasnovanog nasilja i ubistava. Prema podacima UNODC - aiz 2017. godine, u svetu godišnje bude ubijeno 50 000 žena od strane partnera ili člana porodice, što znači da 137 žena bude ubijeno svakog dana.[1] Više od trećine žena (30 000) ubijeno je od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera – nekoga kome bi trebalo da veruju i ko im je govorio da ih voli.

Vlada Republike Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine.[2] Na inicijativu mreže Žene protiv nasilja, predlog je uputila potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović. Predlog je pratilo 8 000 potpisa građanki i građana, prikupljenih kroz akcije 35 organizacija civilnog društva u 25 gradova i opština u Srbiji. Inicijativu da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na žene žrtve nasilja podržale su potpisima porodice žena žrtava, ministarke u Vladi, poslanice i poslanici, odbornice i odbornici lokalnih samouprava, gradonačelnici, predstavnice Nezavisnih državnih institucija. Najjbrojniju podršku peticiji dale su građanke Republike Srbije.

Povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena bili su zločini počinjeni 2015. godine. Od 16. do 18. maja, 7 žena ubijeno je od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.
___________________________________________________

[1] UNODC: GLOBAL STUDY ON HOMICIDE Gender-related killing of women and girls

[2] Влада Републике Србије: Установљен Дан сећања на жене жртве насиља