MANIFEST 343 ŽENE EVROPE

Moje telo, moja prava!
Jednaka seksualna i reproduktivna prava za sve žene u Evropi

my body my rights

Mi, 343 žene iz Evrope, zalažemo se za Evropu koja zastupa prava žena, uključujući pravo na izbor. Danas podsećamo na 343 žene koje su objavile manifest u Francuskoj, u Le Nouvel Observateur časopisu, 1971. godine, pozivajući na seksualna i reproduktivna prava za žene, zahtevajući legalan abortus.

Mi danas činimo isto, jer se Evropa suočava sa napadom na ženska prava: seksualna i reproduktivna prava dostignuta 1970. godine su ponovo pod pretnjom da budu umanjena ili ukinuta. Stoga pozivamo sve evropske vlade i Evropsku komisiju da uspostave i garantuju uslove kojima se štite i unapređuju prava žena, uključujući pravo na izbor.

Uprkos skorašnjim dostignućima, poput ukidanja zabrane abortusa u Irskoj, pravo žene na izbor je pod pretnjom širom Evrope. Poljska vlada ponavlja pokušaj da uskrati već ograničenu mogućnost za žene u Poljskoj da prekinu trudnoću. Na Malti, abortus je ilegalan, u Italiji, mnogi profesionalci odbijaju da obave abortus. Nabrojano je samo par primera kršenja prava za žene, ostajemo na oprezu u vezi sa ovim i sličnim napadima na pravo žene na izbor i pokušaj reuspostavljanja autoritarnih vrednosti u Evropskoj uniji.

Pravo na samoodređenje je daleko od jednakog za sve žene širom Evrope: nekim ženama je dozvoljeno da obave abortus na bezbedan način zahvaljujući pravima stečenim tokom progresivnih sedamdesetih godina prošlog veka. Druge, naročito one koje nisu u mogućnosti da putuju u inostranstvo kako bi obavile abortus, prinuđene su da posegnu za ilegalnim i nebezbednim postupkom, rizikujući zdravlje i život. Nejednakost je neprihvatljiva, kao i tišina kojom je okruženo poricanje fundamentalnih prava za žene u Evropskoj uniji.

Danas, u znak sećanja na Manifest 343 žene, koji je pozivao na pravo na abortus u Francuskoj, 1971. godine, mi zahtevamo ista prava za sve žene u Evropi. Ukoliko ne ustanemo sada i to ne uradimo zajedno u odbranu naših prava i vrednosti, regresivna legislativa bi mogla da nas odvede u vreme kada je prvi manifest sastavljan. Ali mi odbijamo da prepustimo prostor reakcionim snagama, kojima je odricanje socio-ekonomskih prava za žene jednostavan izlaz u vremenu složene globalizacije.

Integracija Evrope donela je mir, unapredila uslove života za veliki broj građanki i građana, donela proširenje demokratije i vladavine prava. Verujemo da je vreme da ustanemo za jednaka prava za sve žene. Žene u Evropi moraju imati ista fundamentalna seksualna i reproduktivna prava, prava na izbor, kao i pristup zdravstvenim ustanovama, kontraceptivnim sredstvima, pravo na abortus bez klauzule o prigovoru savesti.

Do ostvarenja ovog cilja, mi pozivamo države članice Evropske unije i Evropsku komisiju da obezbedi politička i finansijska sredstva i obezbedi pristup bezbednom i legalnom abortusu za sve žene u Evropi i šire, i da snažno osudi regresivne i represivne namere, zakone i politike kojima se ograničavaju prava žena na abortus i izbor.

Saopštenje za javnost pogledajte ovde.

Potpis podrške manifestu možete uputiti putem ovog linka.

Više informacija dostupno ovde.