Žiri Step Up!  kampanje koju realizuje evropska mreža WAVE, 3. oktobra 2018. godine, izabrao je Dejanu Dexi Stošić,  vršnjačku edukatorku „SOS Kutka za devojke Vranje“, za ambasadorku mladih iz Srbije. Ove godine je po prvi put izabrana grupa od 11 ambasadorki/a mladih Wave mreže u Evropi, gde je iz 20 zemalja bilo preko 200 prijava na konkursu. Dejana Dexi Stošić je izabrana za ambasadorku mladih iz Srbiji, u konkurenciji skoro 40 prijava.

Dejana Stošić, Srbija
Mirta Bašelović, Hrvatska
Anita Pavić, UK (Manchester) / HravatskaNikita Lumijoe, Estonija
Elmar Khalilov, Gruzija
Antonella Crichigno, Belgija (Brussels) / Italija
Elda Brada, Kosovo
Stefan Petrovski, Makedonija
Filipa Morais Canelas Ribeiro, Portugalija
Maider Carrete Garcia, Španija
Alba Biosca Alonso, Španija

U fokusu Step Up Kampanje je Istanbulska konvencija, zagovaranje za primenu, zagovaranje za ratifikovanje u zemljama Evrope gde još uvek nije stupila na snagu i traženje odgovornosti evropskih država da zaštite prava žena sa iskustvom nasilja. Jedan deo kampanje je posvećen mladima i ove godine se prvi put biraju mlade ambasadorke i ambasadori na dve godine. Izabrana ambasadorka mladih u Srbiji će, u saradnji sa nacionalnom organizacijom koja sprovodi kampanju u Srbiji - Udruženje FENOMENA iz Kraljeva, organizovati promociju Istanbulske Konvencije, aktivnosti edukacije mladih i promotivne aktivnosti u okviru obeležavnja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Međunarodnog dana žena 8 Marta i dr. aktivnosti.

Kandidatura Dejane Dexi Stošić je proizišla iz projekta Odbora za ljudska prava Vranje „SOS kutak za devojke Vranje“ koji je formiran u okviru SOS telefona Vranje (FILM - SVAKA DEVOJKA IMA PRAVO NA ŽIVOT BEZ NASILJA) uz podršku Australijske Ambasade u Srbiji (Program DAP u januaru 2018. godine i u okviru podrške OAK fondacije, Trag fondacije. (Zamenik ambasadorke Australije u poseti Odboru za ljudska prava Vranje - SOS Kutku za devojke)

Više informacija na: WAVE blog: WAVE Youth Ambassadors Announced!