wave fem art call

WAVE Mreža[1] traži umetnice, crtačice, karikaturistkinje koje bi predstavile sopstvenu viziiju i interpretaciju inspirativne junakinje – Shero – koja bi bila zagovaračica promena u društvu. Zamisli dan u životu heroine čiji se život sastoji od sprečavanja i zaustavljanja nasilja nad ženama i devojakama. Zamisli gde se takvo nasilje obično dešava. Da li u kući? U vezi? Na ulici? Šta bi heroina uradila da njemu svedoči? Ili da je iskusila nasilje? Šta je potrebno da bi se borila protiv njega? Potrebna nam je tvoja vizija inspirativne junakinje koja je sposobna da se uhvati u koštac sa nasiljem i pruži podršku ženama i devojkama.

Poziv je otvoren za sve punoletne umetnice, od 17. septembra do 14. oktobra 2018. Crteže/karikature u elektronskoj formi treba poslati Slađani Luković, nacionalnoj koordinatorki aktivnosti na sledeći mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Komisija koju sačini Udruženje Fenomena odabraće do 3 umetnice za publikaciju. Odabrane umetnice moraju imati prebivalište u Repubilici Srbiji.

WAVE mreža će publikovati pobedničke crteže na srpskom jeziku, zajedno sa objašnjenjem i profilom umetnice na engleskom jeziku.

Tvoja aplikacija treba da  sadrži sledeće:

  • Jednu stranicu u formi crteža/kariakture gde ćeš nas upoznati sa originalnom, inspirativnom junakinjom, heroinom Shero (možeš joj dati i drugačije ime), uzorom drugim ženama, junakinjom koja i u realnim životnim situacijama podstiče pozitivne promene. Priča treba da bude u direktnoj vezi sa problemom nasilja – psihološkim i/ili seksualnim kao što je objašnjeno u Istanbulskoj konvenciji[2]. Poželjno je da koristiš maternji jezik, ali možeš pisati i na engleskom
  • Tvoja kratka biografija u kojoj će stajati datum rođenja[3] (moraš imati 18 ili više godina), zatim kontakt e-mail i odabrani nadimak ukoliko želiš da ga koristiš umesto pravog imena
  • Skeniran dokument u kome izjavljuješ da WAVE Mreža može koristiti tvoje delo za publikovanje i promociju Step UP! Kampanje u periodu od 2018. do 2021. godine. Tvoja prava kao umetnice se u potpunosti poštuju, a intelektualna prava nad delom potpuno zaštićena.

Odabrane autorke će:

  • kao nagradu dobiti publikovani rad u knjizi koja će se distribuirati u 46 zemalja članica WAVE Mreže kao i pdf publikaciju na internetu
  • dobiti poklon paket na svoju adresu koji će činiti promo material kampanje (torba, majica i sl).
  • dobiti 3 štampane publikacije

WAVE može odlučiti da u budućnosti sarađuje sa jednom ili više umetnica.

Za sve informacije u vezi sa pozivom možete se obratiti Slađani Luković putem elektronske adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Pobednice na nacionalnom nivou biće proglašene 18. oktobra.

Kampanja ISTUPI! Je evropski projekat WAVE Mreže koja za cilj ima povećanje napora da se zaustavi nasilje nad ženama, podižući svest u vezi sa ovim problemom i štiteći žene i devojke žrtve nasilja.

 ______________________________________________

[1] WAVE Mreža je jedina evropska mreža ženskih organizacija čiji je cilj eliminacija nasilja nad ženama i decom. Osnovana je 1994.godine i broji više od 140 organizacija iz 46 zemalja.
[2] Molimo, pogledaj Članove 3, 33, 35 i 36 Istanbulske konvencije: http://bit.ly/IstaCon.
[3] Datum rođenja potreban je samo zbog provere tvojih godina. On neće biti javan.