Beograd, 6. decembar - Povodom obeležavanja godišnjice Montrealskog masakra[1], aktivistkinje Mreže Žene protiv nasilja i Žene u crnom organizovale su uličnu akciju na Trgu republike u Beogradu. Ovaj datum obeležava se širom sveta sa zahtevom da ubistva motivisana mržnjom prema ženama budu zaustavljena.

ni jedna zena manje 6 dec 1

Na trgu je postavljeno 100 pari ženskih cipela ofarbanih u crveno u znak sećanja na žene ubijene od strane muškog člana porodice ili partnera u Srbiji. Tokom održavanja performansa dok su aktivistkinje isčitavale imena žena ubijenih od strane partnera ili člana porodice[2] u poslednjih 8 godina u Srbiji, razvijeni su transparenti: 6. decembar – Dan borbe protiv femicida i Stop femicidu.

ni jedna zena manje 6 dec 2

Okupljenim i zainteresovanim građankama i građanima deljeni su pamfleti koji govore o samom fenomenu femicida (ubistava žena samo zbog toga što su žene), kao i pamflet sa brojem SOS telefona na koji se žene koje preživljavaju nasilje mogu obratiti. Na ovaj način skrenuta je pažnja na najbrutalniji oblik muškog nasilja prema ženama - femicid uz nameru da se nadležnim institucijama i čitavom društvu pošalje jasna poruka i zahtev: Ni jedna žena manje.

ni jedna zena manje 6 dec 3

Fotografije: Marija Janković


[1] Montrealski masakr se desio 6.12.1989. kada je 25-godišnjak, Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi (devet žena i četiri muškarca), na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući "Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje", a zatim izvršio samoubistvo. Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama s listom 19 prominentnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju.
[2] Do 6. decembra 2017. godine u Srbiji je ubijeno najmanje 249 žena pokazuju podaci do kojih je Mreža Žene protiv nasilja došla analizom medijskih članaka o ovom fenomenu. Moguće je da je ovaj broj i veći, ali nema informacija o tome koliko slučajeva femicida nije dospelo u medije.