U petak, 15. decembra, u Srbiji je od strane partnera ubijena još jedna žena koja se prethodno obraćala nadležnim institucijama za pomoć. Dva dana pre nego što je ubijena, J.G. (37 god) je prema navodima medija policiji prijavila supruga V.G. (37 god) za nasilje u porodici[1]. O nasilju koje je trpela, kako mediji prenose, bio je obavešten i nadležni centar za socijalni rad[2].

U izveštavanju pojedinih medija primetno je duboko nerazumevanje fenomena nasilja prema ženama jer se predstavlja da žrtva manipuliše prijavom za nasilje i preti da će nasilniku uzeti sina i kuću i smestiti ga u zatvor, dok se on predstavlja kao brižan otac koji želi da sačuva porodicu[3]. Da li su, pored pojedinih medija, i predstavnici nadležnih institucija (policije i centra za socijalni rad) kojima se J.G. obraćala, sumnjali u istinitost njene prijave? Zašto se čekalo dva dana da se reaguje po prijavi za nasilje koju je podnela? Da li je izvršena procena rizika i kako je postupano u odnosu na to? Zašto J.G. nije pružena zaštita ni kada je, strahujući za svoj život, i drugi put došla da prijavi nasilje, samo sat vremena pre nego što je ubijena[4]?

Iz godine u godinu broj ubijenih žena se ne smanjuje, kao ni broj žena koje su ubijene, iako su se prethodno obraćale nadležnim institucijama za zaštitu. Ova ubistva slika su poraza države i institucija sistema da veruju u iskaze žena koje preživljavaju nasilje i da im pruže podršku. Suština suprostavljanja nasilju prema ženama je verovanje u iskaz žene i njeno iskustvo preživljenog nasilja. Reagujte pre zločina, ne posle!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] 16.12.2017. Blic Beograd, Izbo suprugu pa se namerno zakucao u kamion i poginuo.
[2] 17.12.2017. Kurir, Ubijaju žene u afektu pa presude sebi zbog krivice.
[3] 17.12.2017. Večernje novosti, Ubio ženu pa sebe, pretila da će mu uzeti sina?
[4] 18.12.2017. Blic online, Jelena molila za pomoć: Nadležni joj rekli da se skloni od muža i da će se "sve rešiti za sat vremena", dok je čekala on je ubio