crvene cipele
Crvene cipele ispred Vlade Republike Srbije, 18. maj 2017. Fotografkinja Marija Janković

Postavkom preko 100 pari ženskih cipela na Trgu republike, 6. decembra 2017. godine, u 15 časova, Mreža Žene protiv nasilja i Žene u crnom skreću pažnju na najbrutalniji oblik muškog nasilja prema ženama: femicid (ubistva žena samo zato što su žene). Sutra će širom sveta biti obeležena godišnjica Montrealskog masakra sa zahtevom da ubistva motivisana mržnjom prema ženama budu zaustavljena.[1]

Iako je kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama počela obećanjima Ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i gradonačelnika Beograda da će pružiti podršku i zaštitu ženama koje prežiljavaju nasilje, SOS telefon za podršku nije počeo da radi a adekvatna zaštita ženi M.S. (46 god) koja je prijavila nasilje institucijama u Zemun Polju nije pružena.[2] Saobraćajni policajac M.J. usmrtio je preključe suprugu M.S, kako se sumnja, pucajući iz službenog pištolja.[3] Mediji navode da je žena prijavljivala nasilje policiji. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u obavezi da detaljno ispita postupanje policije u ovom slučaju uzimajući u obzir da je počinioc ubistva bio zaposlen u ovoj instituciji. Još jednom je otvoreno pitanje na koji način se policija suočava sa nasilnicima u sopstvenim redovima i kome mogu da se obrate supruge zaposlenih u policiji ukoliko preživljavaju nasilje?

Od početka godine do danas u porodično-partnerskom kontekstu ubijene su najmanje 24 žene.[4] Sve žene poznavale su učinioca, a od toga najveći broj njih - 21 ubili su partneri (sadašnji/bivši; bračni/vanbračni). U deset slučajeva od ukupno 24 femicida, nasilje je bilo prijavljivano nekoj od nadležnih institucija. Ova statistika je iz godine u godinu ista što znači da su napori koji su uloženi i dalje nedvoljni da se broj femicida u Srbiji smanji a žene ostvare pravo na život bez nasilja i straha od nasilja. Odgovorno postupanje institucija u svakom prijavljenom slučaju nasilja i podrška zajednice ženama može doprineti smanjenu femicida u Srbiji.

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Vedrana Lacmanović i Aleksandra Nestorov


[1] Montrealski masakr se desio 6.12.1989. kada je 25-godišnjak, Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi (devet žena i četiri muškarca), na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući "Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje", a zatim izvršio samoubistvo. Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama s listom 19 prominentnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju.
[2] Članak objavljen u dnevnom listu Politika Za žene žrtve nasilja „svi operateri trenutno su zauzeti”
[3] Izvor: 04.12.2017. Srpski telgraf, Ubio ljubavnicu pa pucao sebi u srce; 04.12.2017. Večernje novosti, Pucao ljubavnici u glavu pa sebi u srce.
[4] Podaci dobijeni iz novinskih članaka.