U poslednjih nekoliko dana sveprisutna je „rijalitizacija“ još jednog ubistva žene J.M. (33 god), a mediji se besomučno nadmeću u iznošenju bizarnosti ovog slučaja. Gotovo se ništa nije promenilo u iznošenju spekulacija, detalja i nagađanja u vezi sa ubistvom J.M. tokom 18 meseci od kako je ubijena[1]. U subotu ujutro, dan nakon učešća u rijaliti šou emisiji „Zadruga“, njen suprug Z.M. je uhapšen jer su, kako mediji navode, pronađeni dokazi o tome da je upravo on ubica[2]. Ostavljajući nadležnim službama da se bave rasvetljavanjem slučaja i kažnjavanjem odgovornih, pitamo se da li su mediji imali u vidu kakvu i koliku štetu ovakvim izveštavanjem mogu naneti članovima porodice, kao i šestogodišnjoj ćerki ubijene J.M? Da li je podizanje rejtinga i privlačenje pažnje čitalaca važnije od nečijeg prava na „normalan“ i dostojanstven život nakon doživljene traume?

U senci ovih izveštaja ostalo je ubistvo  V.M. (49 god) koju je 15. septembra usmrtio suprug S.M.. Ispostavilo se da se radi o još jednom slučaju u kome institucije nisu učinile dovoljno da bi ova žena bila zaštićena. Naime, kako mediji navode, ubici je pre tri godine izrečena zatvorska kazna zbog nasilja u porodici, a u prethodnom periodu je bio na izvršenju kazne. Osim toga, navodi se i da je ubica imao zabranu prilaska žrtvi, ali ju je u poslednjih mesec dana mimo ove zabrane posećivao[3]. Da li su predstavnici nadležnih institucija upoznati sa time da kršenje mera zaštite predstavlja krivično delo? Da li je neko od nadležnih kontrolisao primenu i efekte izrečenih mera? Da li se i kako u ovom slučaju postupalo u odnosu na nadležnosti institucija ustanovljene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici?

Svaki propust ili pogrešno procenjen rizik od strane institucija žene plaćaju životima. Moguće je da ne mogu sva ubistva žena da budu sprečena, ali to ne možemo reći za one slučajeve gde su pozivi u pomoć ostali bez adekvatnog odgovora. Reagujte dok ne bude kasno!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] 15.09.2017.  Kurir, Sve verzije ubistva Jelene Marjanović: Jelenu je ubio neko ko ju je strašno mrzeo. Dostupno na: http://www.kurir.rs/crna-hronika/2909891/sve-verzije-ubistva-jelene-marjanovic-pevacicu-je-usmrtio-neko-ko-ju-je-strasno-mrzeo (pristupljeno 19.09.2017.); 17.09.2017. Kurir, Pevačica ubijena zbog ljubavnog trougla?! Jelenina tajna veza sa tajkunom! Zoranu pretili ubistvom ćerke ako progovori?! Dostupno na: http://www.kurir.rs/crna-hronika/2910461/pevacica-ubijena-zbog-ljubavnog-trougla-jelenina-tajna-veza-sa-tajkunom-zoranu-pretili-ubistvom-cerke-ako-progovori (pristupljeno 19.09.2017.)
[2] 15.09.2017. Blic, U pritvoru do 30 dana: Zoran Marjanović uhapšen zbog ubistva supruge Jelene. Dostupno na: http://www.blic.rs/vesti/hronika/u-pritvoru-do-30-dana-zoran-marjanovic-uhapsen-zbog-ubistva-supruge-jelene/ykqpf87 (pristupljeno 19.09.2017.)
[3] 17.09.2017. Večernje novosti, Ubio ženu žaračem?; 17.09.2017. Blic, Ubio ženu žaracem, pa presudio sebi za volanom na Ibarskoj?;17.09.2017. Alo, Ubio ženu žaračem, pa presudio sebi!