18. maj proglašen je Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Beograd, 30. maj 2017. godine: Posle samo deset dana od predaje 8 000 potpisa građanki i građana potpredsednici Vlade Republike Srbije i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorani Mihajlović, Vlada je proglasila 18. maj - Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

U proteklih 6 meseci, peticiju su potpisima podržali članovi i članice porodica žena žrtvi femicida, članice i članovi Vlade Republike Srbije, poslanice i poslanici, kao i odbornice i odbornici lokalnih samouprava i gradonačelnici, predstavnici i predstavnice Nezavisnih državnih institucija, sindikalna udruženja. Najveću podršku peticiji su dale građanke 25 gradova i opština uz asistenciju 32 organizacije civilnog društva.

Uz podnošenje peticije mreža je tražila formiranje Nadzornog tela za praćenje femicida na nacionalnom nivou koje bi svakog 18. maja objavljivalo izveštaj koji sadrži broj femicida, razvrstan prema starosti i polu žrtve i ubice, relaciji između žrtve i ubice, kao i informacije o kaznama i sankcijama za ubicu. Zadatak Nadzornog tela bio bi da prikuplja, analizira i proverava podatke na nacionalnom nivou i definiše mere prevencije femicida. Svaki femicid mora biti pažljivo analiziran da bi se identifikovali propusti u zaštiti, sa ciljem da se poboljšaju i dalje razvijaju preventivne mere.

Mreža Žene protiv nasilja obnoviće i zahtev upućen Gradu Beogradu za postavljanje spomen ploče posvećene ženama žrtvama nasilja u centru Beograda (na okretnici autobusa preko puta Doma vojske u Beogradu, gde je 2006. godine dever ubio snaju).[1] Podsećamo da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda u decembru 2012. godine odbila predlog Mreže uz obrazloženje da je traženo mesto za postavljanje spomen ploče simbolički daleko od nasilja prema ženama i ako je u pitanju mesto na kome je žena ubijena od strane muškog člana porodice.[2]

Verujemo da će ovog puta odgovor komisije biti pozitivan i da ćemo 18. maja 2018. godine postaviti pravu, a ne kao 2012. godine simboličku spomen ploču ženama žrtvama muškog nasilja u Beogradu.

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] Vest o femicidu dostupna putem linka: Glas javnosti: Stradala zbog starateljstva
[2] Odgovor Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda na zahtev Mreže dostupan putem linka OVDE