Ženski marš protiv fašizma u Beogradu – Naša tela mogu mnogo toga sem da rađaju!

Ženski marš protiv fašizma, održan 21. januara na ulicama Beograda, bio je jedan od 673 sestrinjska marša koji su se istog dana održali širom sveta i okupili oko 4 miliona ljudi. U Beogradu je marširalo nešto više od dve stotine ljudi, a protestna šetnja, koja je započeta u Pionirskom parku, završila se ispred hrama Svetog Save, gde su aktivistkinje održale govore.

„U skladu sa antifašističkom i antimilitarističkom tradicijom, u ime svih naših majki i baka koje su živote dale da danas koračamo slobodno, danas ustajemo protiv fašizma“, rečeno je u uvodnom obraćanju Mine Damnjanović. „Smatramo da fašistička ideologija i praksa najviše pogađaju živote žena“, rekla je ona, dodavši: „Zato danas okrećemo leđa crkvi, jer želimo da čujemo žene koje jedine imaju pravo da govore u svoje, žensko ime“. Ljiljana Latinović iz Saveza antifašista Srbije je podsetila okupljene da se nije mnogo toga promenilo u odnosu na devedesete kada smo takođe na zimi izlazili na ulice. „Nema Miloševića, ali izgleda, samo njega nema. Ostali su tu, na istom poslu koji nisu onomad završili”, rekla je Latinović i podsetila na to da su danas „žene pokrenule masovne proteste da opomenu izabrane političare da nećemo dozvoliti povratak fašizma, nećemo prihvatiti da drugi za nas odlučuju da li ćemo, kada i koliko rađati, nećemo dozvoliti da nam očeve, muževe, braću i sinove mobilišu za potrebe svojih pljački i vlastoljublja“.

Minja Pavlović, aktivistkinja Labrisa, naglasila je da nijedna žena nije slobodno dok sve nismo slobodne, te da su „lezbejke deo feminističkog, levičarskog, antifašističkog i mirovnog pokreta, solidarne sa svim ženama u borbi za očuvanje prava na abortus i autonomiju nad sopstvenim telom“. Snežana Tabački iz Žena u crnom podsetila je na brojne napade kojima su izložene one, ali i sve ostale borkinje za ljudska prava, a istovremeno je podsetila i na užasan položaj izbeglica širom sveta i kod nas, što ukazuje na globalni rast fašizma. Svoj govor je završila time da smo sve mi, kao borkinje protiv fašizma, odgovorne tome da budemo „uvek neposlušne“.

Natalija Laptošević, feministička aktivistkinja, govorila je o predrasudi da postoje posledice abortusa. „Jedino što postoji je osećaj krivice koji nam društvo stalno nameće“, rekla je ona i podsetila da na to da su žene prvi put pre 50 godina izašle na ulice kako bi se borila za pravo na abortus, a da mi izlazimo i danas sa istim razlogom, te da ćemo nastaviti da izlazimo sve dok sve žene ne budu imale ista prava. Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, govorila je o napadima crkve na ženska prava. „Protest završavamo ispred crkve jer ne želimo svakog sedmog u mesecu da gledamo muškarce na Trgu republike kako šire mržnju prema ženama i laži o abortusu! Ispred crkve smo jer ne želimo sveštenike u kojekakvim savetima koji odlučuju o populacionoj politici! Ispred crkve smo jer ZAHTEVAMO sekularnu državu! Ovo nije molba, nije dijalog i nećemo praviti kompromise“, rekla je ona.

Učesnice su tokom marša nosile transparente i uzvikivale parole za ženska ljudska prava i protiv fašizma, a ispred hrama, pored govora, odzvanjala je muzika Pussy Riot, kao i „Witch song“ i Ay Carmela.

Ženski marš protiv fašizma organizovan je iz solidarnosti sa ženama u Sjedinjenim Američkim Državama jer, kako se navodilo u pozivu „ne želimo da budemo neme svedokinje vremena u kome se novi predsednik vodeće svetske sile priprema da primeni nasilno seksističku, ženomrzačku, homofobnu, ksenofobnu, rasističku ideologiju koju je zastupao tokom čitave kampanje”.

Mediji izveštavaju da je protest održan u Americi dan nakon inauguracije Donalda Trampa okupio oko 3 miliona ljudi, te da je najveći u istoriji ove države. Još milion ljudi izašlo je na ulice širom sveta (spisak svih ženskih marševa dostupan je ovde), a fotografije iz raznih država, uključujući i Srbiju, dostupne su na portalu New York Times-a ovde.

Žene ustaju, žene se bude!

Foto / video galerija
Fotografkinja: Marija Janković

 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma
 • Ženski marš protiv fašizma