logo zpnJavnost je potresla vest o ubistvu dvogodišnje devojčice, na brutalan način nastradale od ruke sopstvenog oca.

Centar za socijalni rad u Vršcu je naredio viđanje oca sa detetom i to bez prisustva supervizora, uprkos nedvosmislenim indicijama da je ubica bio nasilan, surov i morbidan o čemu svedoči njegov čin, ali i poruke koje je slao majci devojčice.  Pozivamo i prozivamo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da pozove na odgovornost zaposlene  zbog propusta u postupanju koji žene i decu košta života i dok se ne promeni porodični zakon tako da se rodno zasnovano nasilje prema majci deteta smatra ugrožavanjem dobrobiti deteta i da se pretnje ženama preko dece shvate ozbiljno.

Pozivamo sve stručnjake i stručnjakinje koji/e se susreću sa ženama žrtvama nasilja da im veruju i pruže zastitu i podršku. Takođe molimo da se ovaj nemili događaj detaljno ispita i utvrdi  odgovornost pojedinaca i institucija, uključujući i pravosudne organe ,koji nisu sprečili da dođe do stradanja nevinog deteta.

Tražimo da bezbednost žena i dece postanu prioritet u  postupanju u svim slučajevima gde postoje i najmanje indicije za njihovo ugrožavanje.

Mreža žena protiv nasilja ponovo apeluje i na predstavnike medija da ne koriste patnju majke za sanzacionalističke naslove kojima će sakupljati klikove, kao i da ovom okrutnom zločinu ne pišu kao o porodičnoj tragediji i time ne relativizuju njegov karakter, težinu i posledice.

Koordinacioni odbor Mreže žene proziv nasilja