logo zpnVeć izvesno vreme se suočavamo sa sistematskim i tendencioznim zanemarivanjem ili nipodaštavanjem našeg dugogodišnjeg delovanja kroz ženski pokret u Srbiji i kroz udruženja i ženske inicijative u kojima smo aktivne. Sa jasnim i nedvosmislenim fokusom na položaj žena i poboljšanje tog položaja u društvu opterećenom i zatrovanom nasiljem, korupcijom, partokratijom i nepotizmom, javljamo se sa osudom poslednjeg slučaja u kome je našim saborkinjama iz Leskovca uzurpiran status i mesto koje im u njihovom gradu pripada.

Mesto zasnovano, ne samo na iskustvu volonterki i aktivistkinja organizacije Žene za mir u višedecenijskoj borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, već i na poverenju koje su stekle među ženama iz zajednice, sada je osporeno udruženim delovanjem lokalne samouprave, Centra za socijalni rad i novoosnovanog urdruženja čiji rad ne počiva na međunarodnim vrednostima i praksama rada SOS telefona. Utoliko smatramo da je osnivanje novog SOS telefona za žrtve nasilja koje bi u Leskovcu vodilo pomenuto Udruženje samohranih roditelja “Tate i mame” ne samo nesmotreno i laički, već može da bude zbog nedostatka ekspertize i nedovoljnog i nejasnog razumevanja problema potencijalno štetno po žrtve porodičnog i nasilja prema ženama.

Mi kao ženske organizacije ne osporavamo da i druga udruženja mogu da se bore protiv nasilja u porodici I da imaju pravo da konkurišu za dobijanje sredstava u tu svrhu ali problem je kada sredstva za SOS telefon dobije udruženje čiji je zakonski zastupnik u dva navrata 2016. godine pravosnažno osuđivan za nasilje u porodici.

Takođe pružamo punu podršku našim koleginicama i prijateljicama iz Žena za mir da se izbore sa klevetama i diskreditovanjem od strane lokalnih institucija i nerelevantnih udruženja.

Mreža Žene protiv nasilja
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.