logo zpn

Mreža Žene protiv nasilja poziva građane i građanke Srbije na skup podrške i solidarnosti sa Marijom Lukić i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja
petak 21.02.2020

Kruševac, ispred zgrade Osnovnog suda, od 10.45h

Kao aktivistkinje Mreže žene protiv nasilja  pomno pratimo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, optuženom za krivično delo polnog uznemiravanja zloupotrebom službenog položaja. Prisustvujemo ročištima u Osnovnom sudu u Kruševcu i pružamo punu podršku Mariji Lukić, po čijoj se krivičnoj prijavi vodi postupak protiv Jeličića.

Svesne smo koliko je teško ženama koje su doživele bilo koju vrstu seksualnog nasilja da o tome javno govore, u Srbiji i/ ili bilo gde u svetu, svesne smo trauma kroz koje svaka od tih žena ponovo prolazi dok govori o svom slučaju. Sa velikom pažnjom i empatijom slušale smo na prethodnom ročištu, krajem januara, iskaz koji je, kao svedokinja tužilje Marije Lukić, davala Snežana Bojić, inače, jedna od još 6 žena koje su, uz Mariju Lukić, podnele prijave protiv Jeličića za isto delo, a koje je tužilaštvo odbacilo uz navode da su ne osnovane.

Iskazujemo veliko poštovanje,  za  Mariju Lukić i Snežanu Bojić, divimo se njihovoj hrabrosti i borbi za dostojanstven život svih žena. Poručujemo im da nisu same i da ćemo 21. februara u 11 sati ispred Osnovnog suda u Kruševcu, ponovo biti uz njih i sve druge žene koje su preživele seksualno nasilje, bez obzira da li su o tome progovorile ili se nisu usudile da to učine.

Pozivamo javnost, građanke i građane Srbije da nam se pridruže u osudi nasilja prema ženama, na skupu u Kruševcu, na drugim javnim mestima, na društvenim mrežama, svuda i uvek!

PRAVDA ZA MARIJU LUKIĆ!

PRAVDA ZA SNEŽANU BOJIĆ!

PRAVDA ZA SVE ŽENE SA ISKUSTVOM SEKSUALNOG NASILJA!