logo zpn

Mreža Žene protiv nasilja traži pravdu za Mariju Lukić i sve žene sa iskustvom seksualnog nasilja

sreda 06.11.2019
Beograd,  ispred Ministarstva Pravde, Nemanjina 22, 10.00 – 11.00h
Niš, preko puta zgrade Osnovnog suda, 11.00 – 12.00h
Kruševac,  ispred zgrade Osnovnog suda, od 10.45h

Uoči ročišta u postupku koji pred Osnovnim sudom u Kruševcu, Javno tužilaštvo vodi protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, na osnovu krivične prijave Marije Lukić za seksualno uznemiravanje[1] zloupotrebom službenog položaja, Mreža Žene protiv nasilja poziva građane i građanke Srbije na skup podrške i solidarnosti sa Marijom i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja. Akcija podrške biće održana neposredno pred početak ročišta, 6. novembra, u Beogradu (ispred zgrade Ministarstva pravde, Nišu (Preko pute zgarde Osnovnog suda), Kruševcu (Ispred zgrade Osnovnog suda).

Podsećamo da je osim Marije Lukić, tužbu protiv Jeličića podnelo još 6 žena iz Brusa ali je javno tužilaštvo te tužbe odbacilo kao neosnovane. Nakon iznošenja optužbi, na Mariju i žene iz Brusa počinje hajka pristalica i osoba bliskih Jeličiću, koja se ogleda u pretnjama, uvredama, nipodaštavanju tužilja. Na zahtev advokata Marije Lukić za izuzeće suda u Brusu, suđenje je premešteno u Kruševac i od tada su održana dva ročišta, u avgustu i septembru tekuće godine, a za 6. novembar zakazano je treće.

Slučaj Marije Lukić i drugih žena iz Brusa smatra se srpskim „Me too“ slučajem i nikako nije usamljen. Seksualnom nasilju/uznemiravanju  i govoru mržnje, svakodnevno su izložene žene u Srbiji , uključujući i žene iz javne sfere i politike.  Naime, prema istraživanju Misije OEBS-a u Srbiji, sprovedenom na uzorku od više od 2000 žena, dve od pet ispitanih žena navele su da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od svoje 15. godine pa nadalje, a 18% je navelo da je doživelo takvo iskustvo u poslednjih 12 meseci. Krivični zakonik Srbije u članu 182a prepoznaje krivično delo polnog uznemiravanja i definiše ga kao „svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje, koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”. Za ovo krivično delo propisana je novčana ili kazna zatvora do 6 meseci.

Pravda za Mariju, Sandru, Snežanu i Danijelu iz Brusa, Danijelu iz Vranja, žene iz Leskovca i drugih mesta, sa iskustvom seksualnog nasilja, uključujući i one koje su u strahu da progovore ili su ucenjene te njihovi slučajevi nisu dospeli u javnost, pravda za naša sestre, majke, ćerke, prijateljice i svaku od nas.

Zato budi u Beogradu ispred Nemanjine 22 u 10.00 časova!

Zato budi u Nišu preko puta zgrade osnovnog suda u 11.00 časova!

Zato budi u Kruševcu ispred zgrade osnovnog suda u 10.45 časova!

______________________________________

[1] Jeličić je Mariji Lukić, između ostalog, tokom dve godine poslao više od 15 000 SMS poruka neprimerene sadržine.