femicid saopstenje 18 maj 2021 sU okviru kampanje „Da li znaš šta je femicid“ koja je motivisana i organizovana s ciljem obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja, u periodu od 5. do 25. maja, Mreža Žene protiv nasilja je danas održala Okrugli sto: Femicid u Srbiji.  Mreža Žene protiv nasilja zahteva od nadležnih institucija da ojačaju koordinaciju relevantnih službi u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, da unaprede praksu i da efikasnije sarađuju sa organizacijama civilnog društva.

femicid okrugli sto najava sPozivamo vas na okrugli sto FEMICID U SRBIJI u utorak 18. maja, uživo od 11 časova, u okviru kampanje „Da li znaš šta je femicid?“ u znak obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja. Ove godine Mreža Žena protiv nasilja po prvi put organizuje kampanju na društvenim mrežama u cilju upoznavanja šire javnosti o fenomenu ubistva žena zato što su žene.

logo zpnMreža Žene protiv nasilja izražava duboku zabrinutost povodom navoda koji su se pojavili u više medija o umešanosti Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine i narodnog poslanika, i drugih visokih funkcionera u slučaj podvođenja devojčica i žena na više lokacija u Jagodini.

Mreža žene protiv nasilja u Srbiji pruža punu podršku Danijeli Štajfeld. Potrebna je hrabrost izaći u javost i reći da si bila žrtva seksualnog nasilja. Tu nema mesta pitanjima i komentarima "ŠTA JE ČEKALA, ŠTO NIJE RANIJE REKLA". Puno poštovanje i podrška Danijeli i svim devojkama od MŽPN i još jedanput vam kažemo da smo tu zbog vas i da uvek možete da nam se obratite za podršku, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

osmi mart 2021 sPovodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, uz čestitke i odlučnost da istrajemo u borbi za ravnopravan položaj žena u društvu, Mreža Žena Protiv Nasilja  danas želi da podseti javnost i institucije na brojne primere u kojima  želimo da ukažemo  na  situacije  gde su žene, diskriminisane i neravnopravno tretirane članice društva.

Radulovic Milena sMreža žene protiv nasilja u Srbiji pruža podršku Mileni Radulović i svim devojkama koje su se ohrabrile da javno istupe i optuže nasilnika za nasilje koje su trpele. Nadamo se da će njihova hrabrost da javno istupe imati podršku kako javnosti tako i institucija i da na taj način pokažemo da smo kao društvo spremni da osudimo svako nasilje nad ženama i devojkama.

16 dana 2020Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991. godine. Kampanja počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.

logo zpnIzmene u radnom vremenu organizacija članica Mreže „Žene protiv nasilja“ tokom trajanja vanrednog stanja.

Međunarodna Avon Fondacija za žene najavila je donaciju u vrednosti od milion dolara za organizacije koje se bore protiv nasilja nad ženama u svetu, reagujući na podatke koji govore o sve većem broju slučajeva porodičnog nasilja, kao skrivene posledice izolacije tokom pandemije COVID-19. U okviru donacije, podršku će dobiti organizacije iz 37 zemalja, uključujući i Srbiju. Milion dinara biće dodeljeno koaliciji koja okuplja 26 udruženja – Mreža Žene protiv nasilja, za unapređenje sistema za pružanje pomoći u borbi protiv nasilja.

logo zpnMreža  Žene protiv nasilja  upozorava da je u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, kao što je vreme vanrednog stanja, moguće i pojačano nasilje prema ženama i deci na šta nam ukazuje najnoviji slučaj partnerskog nasilja, kada je, prema izveštavanju medija od 19. marta, 39-togodišnji muškarac iz sela u okolini Lapova pucao u 24-godišnju devojku.