zenski mars nis sŠezdeset aktivistkinja, građanki i građana učestvovalo je u Ženskom maršu, koji je održan u Nišu povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena. Sedam organizacija članica mreže Žene protiv nasilja: NADA, Žene za mir, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar, SOS Vlasotince; Centar za devojke, je danas koračalo niškim ulicama.

zene donose pravdu sPre 20 godina izmenama Krivičnog zakonika porodično nasilje je postalo krivično delo. Ovo je istorijski datum viševekovne ženske borbe koju danas nastavljamo, i prekretnica u razumevanju porodičnog nasilja u društvu.

logo zpnJavnost je potresla vest o ubistvu dvogodišnje devojčice, na brutalan način nastradale od ruke sopstvenog oca. Centar za socijalni rad u Vršcu je naredio viđanje oca sa detetom i to bez prisustva supervizora, uprkos nedvosmislenim indicijama da je ubica bio nasilan, surov i morbidan o čemu svedoči njegov čin, ali i poruke koje je slao majci devojčice.

logo zpnMreža žene protiv nasilja, koalicija koju čini trideset ženskih nevladinih organizacija iz Srbije, se slaže sa saopštenjem Autonomnog ženskog centra da je objavljivanje intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu Informer pre svega šamar ženama koje su preživele silovanje.

logo zpnU već prisutnoj atmosferi straha, linča i nasilja koja poslednjih nedelja obeležava našu stvarnost i celo društvo, s tugom i ogorčenošću primamo vest da su ove nedelje ubijene još dve žene, u Zemunu i Subotici. Broj se sada popeo na 23 žene koje su ove godine ubijene od strane sadašnjih ili bivših partnera.

seksualno nasilje nad studentimaIzašla je nova knjiga u izdanju Viktimološkog društva Srbije pod nazivom Seksualno nasilje nad studentima na fakultetima u Srbiji, autorki prof. dr Vesne Nikolić-Ristanović i prof. dr Sanje Ćopić.

logo zpnSa jasnim i nedvosmislenim fokusom na položaj žena i poboljšanje tog položaja u društvu, javljamo se sa osudom poslednjeg slučaja u kome je našim saborkinjama iz Leskovca uzurpiran status i mesto koje im u njihovom gradu pripada. Mi kao ženske organizacije ne osporavamo da i druga udruženja mogu da se bore protiv nasilja u porodici I da imaju pravo da konkurišu za dobijanje sredstava u tu svrhu ali problem je kada sredstva za SOS telefon dobije udruženje čiji je zakonski zastupnik u dva navrata 2016. godine pravosnažno osuđivan za nasilje u porodici.

16 maj sosMreža Žene protiv nasilja će u ponedeljak, 16. maja u 11.30 h u Medija centru u Beogradu, održati konferenciju za štampu povodom obeležavanja 16. maja, Dana obeležavanja postojanja SOS telefona. U Srbiji danas oko 20 organizacija ima iskustvo pružanja usluge SOS telefona a gotovo polovina je licencirana za ovaj vid podrške ženama.

logo zpnZa potrebe mapiranja kapaciteta Mreže Žene protiv nasilja (MŽPN), prikupljeni su i obrađeni podaci za ukupno 30 organizacija, članica MŽPN.

solidarne i pobunjene sOsmi mart je dan kada ustajemo zajedno i pridružujemo se naporima i pobedama hrabrih žena koje već 111 godina te borbe vode na ovim prostorima. Ipak, borba za ženska prava nije završena, i ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u nepravdi, siromaštvu i nasilju. Zato pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže na protestnom maršu za ženska prava u utorak, 8. marta, u 16 časova, ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu.