Povodom 16 dana aktivizma zaustavljanja nasilja i proganjanja žena, leskovačka nevladina organizacija „Žene za mir“ , u saradnji sa sličnim organizacijama, organizovala je performans u centru grada.

Performans pod nazivom „Umorne“ održan je najpre u Beogradu i tokom kampanje posetiće sve veće gradove Srbije, rekla je aktivistkinja NVP „Rekonstrukcija ženski fond“ Zoe Gudović. Ona je naglasila da je performans u Leskovcu posvećen nedavno preminuloj Nevenki Kostić, dugogodišnjoj aktivistkinji „Žena za mir“.

" Ove godine smo performans „Umorne“ koji prati jedan trans-generacijski oblik prenošenja odgovornosti i umora i obaveza koje žena ima. Ovaj performans u Leskovcu smo posvetili našoj prijateljici i aktivistkinji Neni Kostić. Svih ovih godina, kada smo gostovali u Leskovcu Nena nam je bila neverovatna podrška. Negde u aktivizmu vi se umorite i ovaj performans govori o tome šta sve žene moraju da rade i koja je njihova uloga. Mi želimo da razbijemo ovaj model, kako žene ne bi stalno prenosile tu jednu patrijahalnu matricu i na sledeće godine koje dolaze".

Autonomni ženski centar, kako je rekla je  Gudovićeva, podneo je dva amandmana u cilju promene Zakona i sprečavanja proganjanja i uhođenja žena. "Državni sekretar Homen je rekao da će najverovatnije, a to je vest od juče, ova dva amandmana ući u zakon". Gudovićeva je rekla da najveći broj ljudi misle da je proganjanje „naivna“ stvar, ali se na žalost dobar deo takvih slučajeva završi tragično. Najveći deo tih počinilaca nisu privođeni i krivično gonjeni a kamoli kažnjeni. Zbog toga žene u najvećem broju slučajeva proganjanja upadaju u bolesti anaksioznosti, paranoje i jako je teško te simptome prepoznati, zaključuju u NVO „Žene za mir“.

Tekst preuzet sa portala JUGpress: PERFORMANS "UMORNE" POSVEĆEN NEVENI KOSTIĆ

 

16 dana aktivizma

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Opširnije...