Ko polaže pravo na moje telo?

Afera “Ministarstva za dozvolu abortusa” je ovih dana bila aktuelna tema. Feministkinje su se po ko zna koji put udružile kako bi sačuvale žensko ljudsko dostojanstvo i pravo na posedovanje sopstvenog tela. Posle jasne i glasne akcije, stigli su demanti, i čini se da se situacija, za sada, smirila. I dalje naizgled imamo pravo da odlučujemo šta se dešava sa našim matericama. Međutim, to je sve za sada.

Opširnije...

Nisam žrtva, ja sam preživela!

ti zelis biti slobodna sJedna od stvari, koju retko pominju je da kada imaš pred sobom primer osobe koja trpi nasilje i ne pokušava da to ispravi, i ti si osuđena da ponavljaš taj model. Ja sam to gledala u svojoj porodici, moj otac je vrlo nasilan čovek, osoba koja je psihički, fizički i seksualno zlostavljala moju majku.

Opširnije...

Izveštaj o toku konflikta, političkoj situaciji i ženama u Kurdistanu

Solidarno sa ženama Kurdistana, prenosimo izveštaje Kongresa slobodnih žena (KJA) i pozivamo sve da budemo svedokinje i govorimo o ratu i nepravdi koji su pogodili kurdski narod. Žene su ubijane u pokušajima da zaštite jedne druge u takozvanim “vojno bezbednosnim zonama” postavljenim u urbanim područjima.

Opširnije...

Saopštenje za medije povodom uništavanja grobnih mesta kurdskog naroda

Komisija za narod i veru Kongresa slobodnih žena (Kongreya Jinên Azad) je zabrinuta zbog činjenice da je, nezavisno od zločina i vanzakonskog tretmana usmerenih na ljudska bića i prirodu, u porastu takođe i sistemska agresija usmerena na tela preminulih.

Opširnije...

Surogat materinstvo – praksa koja dehumanizuje žene i zasnovana je na seksističkoj eksploataciji

Aktivistkinja Jodie Roy prisustvovala je konferenciji održanoj u Parizu, 2. februara, čiji je cilj bio da okupi političarke/re širom Evrope, feministkinje, braniteljke/e ljudskih prava i istraživačice/e iz različitih oblasti u cilju akcije protiv nepravedne prakse surogat materinstva koja krši osnovna ljudska prava.

Opširnije...