Evropski ženski lobi: Saopštenje za medije

Brisel, 8. jun 2017. Prekidanje kontinuuma nasilja nad ženama i devojčicama u Evropi: Ženske organizacije pozivaju na „Revoluciju, ne reformu“. 20 godina glasno i ujedinjeno. Danas u Briselu, Evropski ženski lobi (EWL) organizuje međunarodnu konferenciju i protest više od 350 ekspertkinja, profesionalki, donositeljki odluka, borkinja za ženska prava i aktivistkinja iz cele Evrope.

Opširnije...

Umorna sam od toga da mi se govori da će me moje debelo telo ubiti

clock sBila sam tinejdžerka kad mi je prvi put rečeno da će me sopstveno telo ubiti. Informisana sam da s obzirom da moja majka ima dijabetes tip 2, moj otac ima dijabetes tip 2 i moj deda ima dijabetes tip 2, i ja ću skoro sigurno razviti dijabetes 2.

Opširnije...

Drage sestre i prijateljice

Ayla sSvedočimo nastavku političkog genocida prema ženama i posebno prema narodnim demokratskim organizacijama i institucijama, i na nivou opština, što uključuje masovna hapšenja članova/ica parlamenta i ko-gradonačelnika/ca - akcija koje su sve deo eskalacije državne pljačke i rata u kurdskim gradovima nakon što je vladajuća SPR (Stranka pravde i razvoja) prekinula mirovni i pregovarački proces.

Opširnije...

Zašto Europa šuti o djevojčicama u migraciji?

migration girls sPočetkom prosinca je Populacijski fond UN-a objavio je izvješće o stanju svjetske populacije za 2016. Naglasak ovog izvješća je na dobrobit desetogodišnje djevojčice kao pokazatelja razvoja uspjeha ili neuspjeha. Izbor ovog pokazatelja nije slučajan.  Prema UN "svjetska budućnosti će se odrediti prema sudbini 10godišnjih djevojčica", a ako je Europa dio "svijeta", takva će biti i budućnosti u Europi.

Opširnije...

Sve se svodi na to da policija de fakto ima dozvolu da vrši nasilje nad svojim suprugama i decom

police officer sNasilje u porodici se odvija u do 40% porodica u kojima su članovi pripadnici policijskih snaga, ali policijske uprave uglavnom ignorišu problem ili ga stavljaju po strani, pišu bivša supruga pripadnika policije, Suzana Houp i istraživačka novinarka Aleks Roslin u novoj knjizi – Supruga policajca: Tajna epidemija porodičnog nasilja od strane policijskih službenika.

Opširnije...

Ženska pomoć lansira 'Promenu koja traje': novi pristup nasilju u porodici

womens aid logo sBritanska organizacija za borbu protiv nasilja u porodici ’Ženska pomoć’ (Women's Aid), u partnerstvu sa humanitarnom organizacijom protiv nasilja u porodici ’Sigurni životi’ (SafeLives), lansira novi sveobuhvatni pristup za borbu protiv nasilja u porodici pod nazivom 'Promena koja traje'.

Opširnije...

Šta sam naučila o porodičnom nasilju za godinu dana izveštavanja o tome

protest melburn sOtprilike sve što sam mislila da znam o nasilju prema ženama i decom ispostavilo se da je netačno. Evo i kako.

Opširnije...

U pornografskoj kulturi, čak i rušenje patrijarhata postaje fetiš

fetish photo s„Niko u svetu, niko u istoriji, nije dobio svoju slobodu pozivajući se na moral tlačitelja.“ Uvek sam cenio ovaj citat Assata-e Shakur i doživljavao ga sazidanim od radikalne istine. Onda sam se probudio u podmukloj realnosti patrijarhata. Posle mnogo godina kurciranja, konačno sam prepoznao da je nasilje - muški obrazac: najveći problem u svetu.

Opširnije...

Nasilje prema ženama vodi ka beskućništvu i nastavlja se tokom beskućništva

Ključni razlog zbog koga žene ostaju bez doma je nasilje. Ovo je činjenica, a ipak, premalo je svesti o ovom rasprostranjenom i narastajućem problemu širom Evrope.

Opširnije...

Peru plaća odštetu u istorijskom UN slučaju ljudskog prava na abortus

protest zena lima sU 2001. godini, 17-ogodišnja peruanska devojčica bila je 14 nedelja trudna kada su doktori utvrdili da fetus ima anencefaliju. Preporučen joj je abortus koji je bolnica odbila da izvrši pod izgovorom da država nije obezbedila jasno tumačenje sprovođenja zakona u pružanju ove vrste usluge.

Opširnije...